Hoe bereid je je voor op inspectie en openbaarmaking van NVWA?

Inspectieresultaten van de NVWA van ambachtelijke bedrijven zoals visspecialisten worden sinds 1 juli 2024 openbaar gemaakt op de site van NVWA. Met de openbaarmaking van inspectieresultaten biedt de NVWA consumenten inzicht in het werk en de resultaten van het toezicht van de NVWA en stimuleert de ondernemers de wettelijke regels na te leven. Hoe bereid jij je voor een op positief inspectieresultaat?

In de inspectieresultaten worden de volgende onderwerpen behandeld.

Juiste omgang met voedsel. Dit betreft HACCP-processen, oftewel de kritische processen die de voedselveiligheid borgen van jouw producten. Werken volgens de hygiënecode is hiervoor de basis.

Allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen. In dit artikel lees je hoe jij voldoet aan de communicatieplicht allergenen. Ook bij mondelinge communicatie moet allergeneninformatie vastliggen, op het ledennet van VNV vind je de allergenensheet om deze in te vullen.

Hygiëne. Hygiëne van de werkomgeving, persoonlijke hygiëne en een hygiënische werkwijze. Ook hier voor is de hygiënecode de basis.

Ongediertebeheersing. De richtlijnen in de Hygiënecode voor de Visdetailhandel helpen ongedierte buiten de deur te houden en zo nodig te bestrijden.