Single Use Plastics: de stand van zaken

Met ingang van 1 juli gaat er een nieuwe fase van de ‘Single Use Plastics’-regeling (SUP) in. Dit is ook van toepassing op de visdetailhandel.

Wat is het doel van de regeling? 

Doel is om met deze wetgeving de hoeveelheid plastic te beperken om milieuwinst te behalen en zwerfafval te beperken. 

In navolging op de brandbrief die KNS heeft gestuurd met ondertekening van VNV, is een reactie gekomen van de Staatssecretaris; fooddetaillisten krijgen geen uitstel of uitzondering op de wetgeving. 

Wat moet de visspecialist nu doen?

De wetgeving voor SUP is dus van kracht voor de visdetailhandel. SUP betreft de plastic, vormvaste verpakkingen, zoals schaaltjes en bakjes, die gebruikt worden bij direct te consumeren producten. Ook verpakkingen die voor een klein percentage uit plastic bestaan. Deze verpakkingen moeten in rekening worden gebracht vanaf 1 juli en dit moet op de kassabon apart vermeld worden.  

Wat is een SUP?

Voor de duidelijkheid; een verpakking betreft een SUP, als het aan alle onderstaande voorwaarden voldoet:

Als er een product in zit dat niet meer bereid hoeft te worden door de consument.
Dus wel SUP: kibbeling en haring, maaltijdsalade of broodjes voor directe consumptie.
Geen SUP: verse of gemarineerde vis of een koude vissoep of maaltijd die thuis nog opgewarmd moet worden,
Als de verpakking plastic bevat en als het vormvast is. Ook afbreekbaar plastic, verpakking die bestaat uit 95% papier en 5% (of nog minder) plastic en ook materialen met lijm vallen hieronder. Denk aan zwarte of doorzichtige bakjes waar een folie of deksel op gaat. Plastic zakjes zijn geen SUP, omdat ze niet vormvast zijn.
Portiegrootte: als het al verpakt in de winkel klaar staat en voor minder dan twee personen bedoeld is. Als het op verzoek van de klant wordt ingeschept in een bak dan maakt de portiegrootte niet uit.
Voor deze verpakkingen moet een meerprijs in rekening worden gebracht en dit moet zichtbaar zijn op de bon. Er is dan nog een aantal producten waarover onduidelijkheid bestaat.

Als daar meer duidelijkheid over is bericht VNV hier uiteraard over.

Toolbox met posters

Voor de consumentencommunicatie over SUP kun je gebruik maken van een communicatietoolbox met posters. Deze kun je rechtenvrij gebruiken.

Aanbieden van herbruikbaar alternatief

Daarnaast moet je klanten een herbruikbaar alternatief aanbieden. Denk hierbij aan bekers of bakjes die klanten later weer terug kunnen brengen of het meenemen van een eigen beker of bakje accepteren (bring your own). Beide mag natuurlijk ook.

Je biedt klanten herbruikbare bekers en bakjes aan. Daarvoor kun je borg laten betalen, die je terugkrijgt wanneer je de bekers en bakjes terugbrengt.
Je vult de beker of het bakje dat de klant heeft meegebracht.
Visspecialisten moeten zich aan verschillende hygiëneregels houden, dat geldt uiteraard ook voor klanten die eigen verpakkingen meenemen. Zie het artikel over de voorwaarden eigen verpakking consument.

Vragen en antwoorden 

Vanaf 1 juli 2023 moet je als detaillist een meerprijs vragen bij consumentenverkoop van drinkbekers en vormvaste voedselverpakkingen die plastic bevatten en bestemd zijn voor eenmalig gebruik buiten de verkooplocatie (om mee te nemen, af te halen of te bezorgen).  

Wat moet je doen met de inkomsten uit de SUP-meerprijs? 

Het bedrag wat in rekening is gebracht hoeft niet te worden afgedragen.  

Welk prijs moet ik rekenen?

De SUP-meerprijs is een bedrag per verkoopeenheid die de verkooplocatie verplicht aan de consument in rekening brengt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft richtbedragen geadviseerd voor deze meerprijs.  

€ 0,05 voor voorverpakte kleine porties en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus. 

 € 0,25 voor een drinkbeker.  

 € 0,50 voor een warme maaltijd in een vormvaste verpakking.  

Je mag afwijken van deze richtbedragen en zelf een bedrag vaststellen. Over het bedrag moet 21 % BTW worden afgedragen. 

Mag je de meerprijs verrekenen in de productprijs? 

Nee, de prijs voor een SUP, moet apart op de rekening worden vermeld, dus niet als een totaalprijs voor verpakking en product. Voor de eenduidigheid adviseren we om het op de kassa aan te slaan als “plastic product” of meer specifiek als “plastic beker” en “plastic bakje”.