Inkoop
Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van het product dat u verkoopt. Alleen goede grondstoffen en producten kunnen worden verwerkt tot kwalitatief goede eindproducten. Door grondstoffen, ingrediënten en producten te gebruiken die voldoen aan de wettelijke eisen, voorkomt u veiligheidsrisico’s. Maar hoe kunt u deze betrouwbaarheid controleren?
Dat doet u door de volgende punten af te vinken:
Bewijs van veilige producten
Leveranciers van de grondstoffen en ingrediënten dienen te bewijzen dat zij veilige producten leveren. Dit kan middels een geldig certificaat van een door GFSI goedgekeurde standaard, waarvan de geleverde grondstoffen en ingrediënten vallen binnen de scope van het certificaat. Andere bewijzen van betrouwbaarheid voor de geleverde grondstoffen en ingrediënten, zoals EG-erkenning, inspectiecertificaat of een uitgevoerde audit bij de leverancier. Opstellen van een leveranciersverklaring of recente microbiologische analyseresultaten.
Leverancier voldoet aan de Hygiënecode 2023
Lokale leveranciers moeten voldoen aan de voorwaarden uit de Hygiënecode van hun branche. Vraag na of zij zich laten controleren en of hier een certificaat of verklaring van kunnen overleggen, bijvoorbeeld een HACCP inspectiecertificaat op basis van de betreffende branche Hygiënecode.
Foodgrade bij non-food producten
Bij het inkopen van non-food producten, werkmaterialen, verpakkingen en apparatuur moeten deze geschikt zijn voor contact met levensmiddelen volgens de wettelijke eisen. Bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal moet voorzien zijn van het label Foodgrade op de (om)verpakking.
Voldoet aan aanvullende selectiecriteria
Kies alleen leveranciers waarbij er vanuit kan worden gegaan, dat de grondstoffen en producten voldoen aan de wettelijke eisen. Denk hierbij aan de vriesverklaring in verband met parasieten: verschillende vissoorten moeten volgens een vaste procedure ingevroren zijn geweest.
Mariene biotoxines: risico bij levende tweekleppige weekdieren en andere producten die onder die regelgeving vallen en chemische contaminanten zoals bij tonijn, paling of wolhandkrab. Aanvullende selectiecriteria zijn bijvoorbeeld: bewezen prestaties in het verleden en geen bekende incidenten.
Voldoet aan beoordelingscriteria bij aflevering
Controleer goederen en bijbehorende documenten bij levering.
Beoordelingscriteria bij aflevering zijn: producttemperatuur, verpakking, productkwaliteit, etiket en houdbaarheid bij levering. Maar ook de reinheid en staat van onderhoud van de bestelauto, winkel of groothandel en de persoonlijke verzorging van de medewerkers.
Maak duidelijke afspraken met de leverancier over de levering van grond- en hulpstoffen, halffabricaten en eindproducten. Leg de gemaakte afspraken met de leveranciers schriftelijk of digitaal vast.
Meer over de Hygiƫnecode