Skip links
Inhoud

Gastles mosselen bereiden op vmbo school

IMG_1262 (Small)maandag 04 december 2017 14:41

2e klas leerlingen van de afdeling zorg en welzijn van het Calvijn College aan de Appelstraat in Krabbendijke woonden een gastles “mosselen bereiden” bij.

Hun docent had hiervoor visdetaillist en SVO vakopleiding food docent Adriaan van Moort van de viskiosk in Middelburg en Goes uitgenodigd.

Via een presentatie op het smartboard in het praktijklokaal konden de jongeren kennismaken met de producten uit de zee. Er werd tekst en uitleg gegeven over de verschillende vis- en aqua keurmerken. Ook kwamen meerdere vis, schaal- en schelpdieren aan de orde. Het voortbewegen van een vis laat duidelijk zien op welke manier hij zijn prooien vangt. Er zijn namelijk ook vliegende- en wandelende vissen.

Daarna verzamelden alle leerlingen zich rond een van de vele keukenblokken en werden alle ingrediënten voor het bereiden van de regionale mosselen uitvoerig uitgelegd. Met de term “mise en place” werd duidelijk gemaakt welke voorbereiden er getroffen dienen te worden om alles in de keuken klaar te maken. Ook het snijden van de producten dient op een speciaal gekleurde snijplank te gebeuren. Blauw is voor vis, rood voor vlees en groen voor groente en fruit.

Een aantal leerlingen liet duidelijk merken dat ze de gastles bijzonder op prijs stelden. Ze leerden nu inzien op welke manier je groente moet snijden zonder problemen. Een duidelijk voorbeeld is het snijden van ui.

Daarna werden alle leerlingen verdeeld over de aanwezige keukenblokken en kon de mosselmaaltijd worden bereid. Onder deskundig toezicht van de SVO docent Adriaan werden de broodjes gebakken, de sausjes bereid en de mosselen gekookt. Daarna gingen alle jongeren aan tafel om van een heerlijke maaltijd te kunnen genieten. En tijdens het eten werd van de mosselschelpen een waardig kunstwerkje op tafel gemaakt.
Daarna werd het hele praktijklokaal met vereende krachten weer schoongemaakt en klaar gezet voor de volgende praktijk les.

 

 

 

« TerugSnelkoppelingen