Skip links
Inhoud

Finalerondes 2015

De jury is onlangs langs gegaan bij alle finalisten en hebben vele indrukken opgedaan. Elke finalist moest zich bewijzen tijdens de wedstrijdperiode en dat was nog een hele uitdaging. Tijdens deze periode kwam op een onverwacht moment de jury en een mysterieshopper langs. De jury maakte gebruik van een opgestelde checklist die ook bekend waren bij de genomineerden. De jury en de mysterieshopper speelden als klant en kochten 3 items. De jury bestond verder uit een marketeer en een visdeskundige. Alle finalisten mochten de finaleweken geheel zelf samenstellen en bedenken hoe ze deze zouden uitvoeren. Het thema 'Visbeleving' stond centraal tijdens de finaleronde. Lees hieronder het jurycommentaar van alle finalisten.

Viswinkel Koning, de Visspecialist uit Amstelveen

Koning de Visspecialist uit Amstelveen is een ware titelverdediger! Hij maakte er weer een bijzondere belevenis van voor zijn klanten. Door middel van een rad van fortuin, konden klanten vele prijzen winnen. De hoofdprijs was een diner voor twee. Tijdens de wedstrijdweken werd elke dag de tafel gedekt voor die winnaars. De jury zag bij aankomst dan ook een lange tafel waaraan 12 gasten lekker zaten te eten van een waar vismenu. En op het scherm in de winkel konden de gasten meekijken hoe men de menu's zelf thuis kan maken. Het verrassendste was nog wel het toetje: mango-ijs met garnalen.

Koning de Visspecialist bestaat uit het ijzersterke duo Nico en Jan of Jan en Nico. Afwisselend kunnen zij hun klanten en personeel aansturen tot aankoop dan wel verkoop van die mooie vis. Terecht dus weer genomineerd!

Bekijk alle foto's!

Fish 'n Food uit Apeldoorn

Wilt u wat met vis doen dit weekeinde? Dan is Fish 'n Food uit Apeldoorn de plek voor vis! Zin in een culinair gerecht, of iets makkelijks voor tussendoor......bij Fish 'n Food zit u altijd goed! Klanten gaan meestal niet weg zonder een gebakken visje of een harinkje. Tijdens het bezoek van de jury op een zaterdagmorgen, verliep alles rustig door. Zelfs toen de jury overal haar neus instak en overal wilde kijken. De klant bleef in het middelpunt staan. De voorzitter van de jury heeft zich laten verleiden tot het kopen van dit perfecte triootje. En perfect was het!

Bekijk alle foto's!

Visgilde Hans Visscher - Zwolle

Hans Visscher heeft de afgelopen tijd heel veel meegemaakt. Na lang twijfelen heeft Hans zijn zaak (voor de 2e keer) totaal verbouwd. Eigenlijk had hij het gevoel nog niet "klaar" voor de wedstrijd te zijn en had dan ook totaal niet verwacht meteen in de finale terecht te komen. Toen ze alles met het team hadden laten bezinken, gingen ze er vol mee aan de slag.

En dat was de jury niet ontgaan! Meteen toen zij uit de parkeergarage liepen, bleek al snel dat heel Zwolle op zijn kop stond. Op de eerste lantarenpaal hing een uitnodiging van Visgilde Visscher om een kijkje te komen nemen naar zijn spectaculaire aanbiedingen met schol. De jury raakte hier erg enthousist door. Hans had er veel plezier in om de acties op te zetten. Hans is eigenhandig de ondernemers in de buurt langs gegaan om te vragen of zij prijzen beschikbaar wilden stellen voor de visquiz. En met succes! Vele prijzen werden hem aangeboden. Van reiskoffers tot fotocamera's en waardebonnen. De hoofdprijs was een gloednieuwe fiets!

Het publiek nam ook een kijkje op de plek waar zijn aankoop ligt en daardoor is die enorme winkel nooit leeg, maar ook nooit vol. Knap werk!

De jury nam ook een kijkje bij de demo scholfilet bakken. En binnen proefden zij allerlei scholgerechtjes. Het was een waar feestje! En dat blijkt; achterop de shirts van de medewerkers staat 'Want vis is feest'

Bekijk alle foto's!

Heinen & Koelewijn - woensdag, Sierplein te Amsterdam

Heinen & Koelewijn , elke woensdag staan zij vol trots met hun wagen op het Sierplein in Amsterdam. Van half negen tot een. Om 9 uur zie je al mensen lopen met gebakken visje en een haring. En deze stroom mensen blijft de hele morgen. Heinen & Koelewijn heeft een lange wagen ((je hebt echt een paar gympen nodig!), waardoor klanten toch goed kunnen worden geholpen. Toen de jury langskwam hadden zij diverse acties opgezet. Een dorade-ovenschotel die je kant-en-klaar of vers (met boodschappenlijstje!) kon kopen, het raden van het gewicht van een zwaardvis en het proeven van verschillende gerechtjes met vis die ter plekke gemaakt worden bij de show-cooking.

Wel aardig om te vertellen is het verhaal van de Nemo. Voor de wedstrijd had Tijmen Koelewijn geïnvesteerd in een radiografisch bestuurbare NEMO – gewoon als grapje – die onder en rond de luifel zou vliegen. Maar op de dag dat de jury er was woei het kracht 8. De Nemo was snel gevlogen en later die dag weer gevonden ver van het Sierplein af!

Bekijk alle foto's!

Visspecialist Struik - donderdagmarkt Haastrecht

Vishandel Struik zit nog niet heel lang in vak. Jaap Struik heeft een heel jong team die allemaal uitblinken in hun enthousiasme en liefde voor de vis (detailhandel). Ze hebben twee acties bedacht voor tijdens de finaleweken. De eerste week stonden de mosselen centraal en de tweede week de paling. Alles was goed doordacht en geperfectioneerd. Er is zelfs met collega's op de markt overlegd, toestemming bij de Gemeente gevraagd en extra reclame gemaakt. Tijdens de eerste wedstrijddag was het niet heel mooi weer, maar toch kwamen er volop mensen langs die Jaap niet had voorzien. Om 14.00 uur was er nog 1 zak mosselen niet verkocht en toen kwam de jury langs.

Toch kon de jury nog genoeg bekijken. Voor de jeugd was er een leuke visopdracht (gevangen visje kan je omwisselen voor een vishapje). Klanten konden oesters proeven en ze kregen een kookdemo van de visburger van Jaap. De SVO-leerling bedacht de haringspiesen. Geweldig!

De verzuchting van Jaap: “waar komen al die mensen toch vandaan” bleef hangen bij de Jury. We hebben staan kijken naar een vis-onderneming die in zijn voegen stond te barsten. Dat is klaarblijkend ook een kant van deze wedstrijd! Blij dat we nog een mysterie shopper hebben die volgende week gaat kijken hoe het gaat bij Stuik met die paling op de markt in Haastrecht. Reactie van de mysterie shopper op de paling: top. Goed zo Jaap!

Bekijk de foto's!

Visspecialist De Dolfijn - zaterdag op de Botermarkt, Haarlem

Op zaterdagochtend rond 10.00 uur liepen we op de Botermarkt in Haarlem. De jury valt hier in een vis-driehoek. De familie Waasdorp staat met 3 stands op de kop van de Botermarkt. Later kregen we van de marktmeester te horen dat dit was afgesproken en akkoord was. Bij de eerste stand kon je verse vis halen met als top aanbieding de zeeduivel en zeewolf en een proeverij van huis-gerookte zalm.

Bij de tweede stand staan vast Bianca en Diana Waasdorp met de "happen" als haring, de broodjes met lekkere vis, de visversgekoelde producten en de gebakken visproducten.

De stand daar tegenover was een strandje met schelpen en een wagen vol met vissen die je mag aanraken, knijpen, ruiken en waarmee je op de foto kan. Deze ochtend liep er een ventje van nog geen drie over de markt met een doornhaai in zijn armen om op de foto te gaan. De jongen en zijn moeder hadden een brede glimlach. Geweldig!

Los daarvan heeft de jury  en de mysterie shopper genoten van heerlijk kibbeling van MSC kabeljauw (op de Botermarkt bij de Dolfijn te krijgen in 3 kwaliteitsgradaties); een hele goede haring (wel met wat graatjes) en heeft de juryvoorzitter de hand weten te leggen op goede verse zeeduivel.

Bekijk de foto's!

 

De uitslag is nog niet bekend! De jury en de mysterie shopper zullen uitgebreid alle plussen en minnen bespreken om tot  een eindbeoordeling te komen. Alle genomineerden hebben duidelijk laten zien waar ze goed in zijn: vis verkopen op hun eigen manier. Zo langzamerhand sijpelt bij de juryvoorzitter de verkoopresultaten binnen en die liegen niet. Allemaal zitten ze in de wedstrijdweken boven de 110% met uitschieters naar de 135%. Kijk….hier gaat het om.Snelkoppelingen