Skip links
Inhoud

Allergenen wetgeving

Huidige wetgeving

Verkoopt u voorverpakte levensmiddelen? Dan moeten de etiketten voldoen aan het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen. Verplichte aanduidingen en vermeldingen op voorverpakte levensmiddelen zijn:

 • De naam van het product;
 • De netto hoeveelheid;
 • De minimale houdbaarheidsdatum of uiterste consumptiedatum;
 • Gegevens over producent, verpakker of verkoper.

Voorverpakte producten:
Producten die langer dan 24 uur geleden zijn verpakt (diepvriesproducten, salades, sauzen, maaltijden enz).

Niet-voorverpakte producten:
Producten die worden verpakt om binnen 24 uur verkocht te worden, worden niet als voorverpakt zoals hierboven beschouwt.

Welke nieuwe eisen gelden vanaf 13 december 2014?

Met ingang van 13 december 2014 komen daar nieuwe voorschriften bij. Vanaf 13 december 2014 bent u als visspecialist verplicht om voorverpakte producten te etiketteren volgens de nieuwe etiketteringsverordening. De belangrijkste verandering daarbij is dat bij alle soorten voorverpakte vis de herkomst vermeld moet worden. Daarnaast moet met de term ‘ontdooid’ bij de benaming worden aangegeven dat een product ingevroren is geweest.

Voor niet-voorverpakte producten geldt vanaf 13 december 2014 als aanvullende eis dat de allergeneninformatie beschikbaar moet zijn. De visspecialist is verplicht deze informatie inzichtelijk te maken als zijn klanten hierom vragen. Er zal dus grondstofinformatie van alle producten aanwezig moeten zijn.

 De belangrijkste wijzigingen op een rij:

 • De grootte van de letters op de verpakking of het etiket wordt voorgeschreven (minimaal 1,2 mm)
 • Allergenen in de ingrediëntenlijst moeten opvallend worden vermeld.
 • Gegevens van de producent, verpakker of verkoper moeten van de in de EU gevestigde exploitant zijn.
 • Vangstgebied (wild) of land van herkomst (kweek) van de vis moet zijn vermeld.
 • De datum van invriezen moet zijn vermeld.
 • De term ‘ontdooid’ moet zijn vermeld als de vis ingevroren is geweest.
 • De term ‘samengesteld uit stukjes vis’ moet zijn vermeld als de indruk wordt gewekt dat het levensmiddel uit 1 stuk bestaat.

Welke nieuwe eisen gelden vanaf 13 december 2016?

Vanaf 13 december 2016 moeten de volgende voedingswaarden vermeld worden: energie, koolhydraten (waarvan suikers), vet, eiwitten en zout.

Hoe moeten we allergeneninformatie geven?

De manier waarop allergeneninformatie moet worden verstrekt is de keuze van de ondernemer en moet passen bij het type bedrijf. De NVWA heeft hiervoor twee mogelijke manieren gegeven waarbinnen de ondernemer zijn keuze kan maken; mondeling of schriftelijk/digitaal met daarbij verschillende eisen. Zo moet in de winkel duidelijk zichtbaar vermeld worden waar de allergeneninformatie over de producten beschikbaar is. Bij mondelinge allergeneninformatie moet de informatie wel schriftelijk voor het personeel aanwezig zijn. Als het assortiment uit meer dan 50 producten bestaat is het handiger om te werken met een digitaal systeem zoals de digitale allergenenmodule. U bent dan compleet en heeft minder kans op fouten. Bovendien hoeven uw medewerkers geen allergenencursus te volgen.Snelkoppelingen