Skip links
Inhoud

Over allergenen & voedselallergie

Allergenen, wat zijn dat?

Allergenen zijn ingrediënten die allergische reacties kunnen opwekken. Mensen met een voedselallergie reageren overgevoelig na het eten van allergenen waar ze allergisch voor zijn. In principe kan elk ingrediënt in het eten dit veroorzaken. De 14 allergenen die we verplicht zijn uit te werken per product zijn de allergenen waar de meeste voedselovergevoeligheden bij voorkomen. Dit zijn: Gluten, Schaaldieren, Ei, Vis, Pinda, Soja, Melk, Noten, Selderij, Mosterd, Sesam, Sulfiet, Lupine en Weekdieren.

Wat is een voedselallergie?

Voedselallergie is een overkoepelende naam voor ongewenste reacties in of op het lichaam. Er bestaan twee soorten:

  1. Allergische voedselovergevoeligheid: wordt daadwerkelijk gekenmerkt door een voedselallergie. Mensen die dit hebben, krijgen last van allergische reacties van voedseleiwitten (coeliaki en ontstekingen). Hier is het afweersysteem bij betrokken.
  2. Niet allergische voedselovergevoeligheid: wordt gekenmerkt door voedselintoleranties, zoals lactose-intolerantie. Mensen die dit hebben krijgen ongewenste reactie in of op het lichaam, maar het is geen allergie. Hier is het afweersysteem niet bij betrokken (geen eiwitten maar bijvoorbeeld lactosesuiker.

Er komen ‘ernstige gevallen’ van voedselovergevoeligheid voor (zoals hartstilstand, opgezwollen gezicht, etc.) en minder ernstige gevallen als huiduitslag en lichte jeuk.

Voedselallergie en uw klant

Neem voedselallergie serieus. De impact op het dagelijkse leven is voor klanten die er mee kampen groot. Speelt u hier als visspecialist niet op in, dan verliest deze klant zijn of haar vertrouwen en dat is zonde. Mensen met een voedselallergie moeten altijd exact weten wat er in hun eten zit. Het moet ergens terug te vinden zijn voor ze. Weet u niet precies of een bepaald allergeen in uw product zit? Neem geen risico en zeg het eerlijk. En zorg ervoor dat deze informatie de volgende keer wel voorhanden is.

Vanaf 13 december 2014 is allergeneninformatie bovendien van alle voedingsmiddelen (verpakt + onverpakt) in alle verswinkels verplicht!Snelkoppelingen